Varför skriva om historia?
Historia bästa ämnet.
Fantasi och brinnande intresse slår inte sällan ut rå kunskap. Om man vill kunna se framtiden får man även titta mycket långt tillbaka i tiden. Det räcker oftast, att gå till en s k "farfars - generation" bakåt, så tittar man upp idag. Ofta så kan man se samma typ av misstag som återupprepas. Far & mor kan fortfarande berätta lite, om vad som är rätt, eller fel, och vad som fungerade. Det fungerade inte väl, att starta Första och Andra Världskriget, och att på industri nivå börja massmörda vissa folkgrupper. Spirande längtan, att Danmark ska återfå Skåne? Troligen ganska mycket slöseri med dagdrömmande. Enkät och omröstning? Troligen max 30 % för, ett nytt förenande med Danmark. Men att sopa den danska historien under mattan. Det har man lyckats med på den svenska sidan.
Så vi blev till slut "Försvenskade", men ingen regel som inte har undantag. Vissa blir troligen aldrig "Försvenskade". Faktum är att historien visar, att vi först blev "Förskånskade"
Hur gick det med "Försvenskningen"
När blev Östdanskarna svenska?
Lite förvånande, men till vissa delar är vi bara "Förskånskade". Vittnen från så sent som 1950 talet har omtalat hur deras barndom, även kom, att präglas av utpekande. "Dialekten" verkade inte fin nog! Min dotter (2017) (Lerum Lindex), expediten påstod sig inte förstå den vårdade skånskan. Unga i Danmark? Man får tala engelska. Rena Limbo med andra ord. Norr om Halmstad och Väster om Malmö? Ingen lyssnar på oss
Snapphanar & Friskyttar
Som vanligt i historien, vem gillar att bli erövrade
1658? Man talade danska i Skåne
Prästen predikade på svenska, så ingen förstod något alls
Fram till 1680, så fick skåningarna en något mildare behandling. Men efter Danmarks försök, att i nya anfall av Hybris, försöka återta sitt kära Östdanmark, så hårdnade det svenska greppet. 1658 - 1680 fick till och med danska lagar användas i domstolar. Man mixade med svenska lagar efter eget intresse. Skånska adeln satt ganska skyddad. Nu började det skruvas till.
Karl den Xl var rent ut sagt förgrymmad. Han startade även en kampanj där medborgare fick skriva under en ed att inte hjälpa "Snapphanar". De fick svära trohet till den svenske Kungen (Edsvärartågen).
Ole Olsen, Hasslö 38, Blekinge, Sverige 1677. Min anfader på moderslinjen fick ett val. Huvudet kortare kropp eller skriv under. Ole född 1630 var Östdansk.
Skånes historia exempel på en första sida i bildspel
"Kompaktad" Skånsk historia